İzleyiciler

Güneş Batı’dan Nasıl Doğar?



Bilim adamları kesin tarih vermiyorlar. Belki yarın belki milyonlarca yıl sonra olacak ancak güneş bir gün neredeyse kesin olarak Batı’dan doğacak.

İnsanoğlunun kıyamet tellallığı yeni bir şey değil. CERN’de teknik arıza nedeniyle iptal edilen deney günler boyunca “özürlü” bir kıyamet senaryosu şeklinde anlatıldı. Senaryolardan biri de ünlü Maya tarihinin sonu, 21 Aralık 2012 tarihi.

Bu tarihe yapışanların en sevdikleri teoriler arasında jeomanyetik yer değiştirme ve kutup kayması yer alır. Sırf bilim adamları önümüzdeki milenyum içerisinde böyle bir şeyin olabilirliğinden bahsettikleri için 2012 Kıyametçileri bu teorilerle yatıp kalkarlar.

Burada açığa kavuşturulması gereken öncelikli konu, bu iki teorinin sonuçları aynı olsa da birbirlerinden farklı olmaları. Jeomanyetik yer değiştirme ve kutup kaymasının her ikisinde de bildiğimiz kuzey yer değiştirir ve güney olur. Dolayısıyla Doğu da Batı. Yani güneş bizim eski Doğu’muzdan değil Batı’mızdan doğmaya başlar.

Ancak burada dikkati çeken nokta, kutup kaymasının olasılığının neredeyse çok az olmasıdır. Örneğin Venüs, yüksek ihtimal bir gezegen çarpışması nedeniyle, diğerlerinin aksi yöne dönmektedir. Benzer bir çarpışmayla ancak dünya yörüngesinde tepetaklak olarak batı ve doğu yer değiştirebilir.

Dünyamızın manyetik zırhı

Fakat jeomanyetik yer değiştirme dış etkenlerden değil gezegenlerin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanır. Dünyamız döndükçe çekirdekteki ergimiş demir serbestçe hareket ederek serbest elektronları hareket zorlar. Elektronların bu hareketi bir manyetik alan yaratır. Kuzey ve Güney kutbunun oluşumu da buna dayanır. Dinamo etkisi olarak bilinir. Oluşan manyetik alan da gezegenimizi çepeçevre kuşatır.

Çekirdekten yüzeye ve oradan da uzaya çıkan bu alana manyetosfer adı verilir. Bu balon dünyayı güneş rüzgarları gibi arz üzerinde hayatı imkansızlaştıracak radyasyonda korur. Gelen kozmik parçacıklar bu manyetik alandan yansıtılarak yüzeye ve bize ulaşması engellenir. Kuzey bölgelerinde görülen Aurora’larda bu parçacıkların atmosferle reaksiyonlarından oluşur.

Doğu’lar ve Batı’lar

Normalde bu durum milyonlarca yıl boyunca değişmeden sürer. Fakat dünyanın manyetik kutuplarının yer değiştirdiği bilinen bir olgu. En son yer değiştirme bundan 780 bin yıl önce oldu. Kısacası arzın tarihi boyunca birçok kez farklı “Doğu’ları ve Batı’ları” oldu.

Bu değişimlere neyin neden olduğu ya da bir düzeni olup olmadığı konusunda henüz yeterli bilgiye sahip değiller. Yine Kıyamet telalarlı bunu, çeşitli teorilere bağlayarak bir “düzen”e sokmaya çalışsalar da uzun süreli veriler jeomanyetik çevrimin tamamen rastlantısal olduğunu ortaya koyuyor. Örnek olarak iki çevrim arası 40 milyon yıldan birkaç yüz yıla kadar değiştiği verilebilir.

Kıyamet kopar mı?

Batı’nın Doğu olmasının nedenleri ile bilgimiz çok sınırlı. Gezegenin içerisindeki demir çekirdek akışındaki anamoliler öne sürülen teorilerden. Güneş’in Batı’dan doğmasının yeryüzündeki hayat üzerine neler getirebileceği konusu bilimsellikten uzak spekülatif yaklaşımlar içerir. En masum sonuçlar arasında uyduların çalışmaması ya da göçmen kuşların yollarını kaybetmesi sayılabilir. Dünyanın manyetik alanın yer değiştirmesi hiç manyetik alan koruması olmayacağı anlamına da gelmediğini belirtelim.

Gezegenin tüm tarihi boyunca Doğu ve Batı’lar yer değiştirdi. Her yeni gün farklı bir Doğu ve Batı’mız oluyor zira sürekli bir kayma yaşanıyor. Kıyamet meselesi ise tamamen inanç sorunu. Zaten insana kendi ölümü, kıyamet olarak yeter de artar…

Hiç yorum yok: