İzleyiciler

Somali'yi Bekleyen İftarsız, Camisiz Ramazan



Kapalı camileri ve savaştan kaçan hayırseverleriyle Etiyopya’nın işgali altındaki Somali’nin Müslümanlarını çok zor bir Ramazan bekliyor.

Ufukta görünmeyen yiyecek yardımları ve Etiyopya güçlerinin kapattığı ya da işgal ettiği camileriyle, Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Müslümanlar için bu Ramazan çok zor geçecek gibi görünüyor.

“Hızla yaklaşan Ramazan’ın buralarda hiç esamesi yok” sözüyle durumu TIMETURK’e anlatan Mogadişulu Ahmet Hacı, “Şehrin güney mahallelerinde yüzlerce insan açlıktan kırılıyor” diyor.

İşgalci Etiyopya ve geçici hükümet askerlerinin 2006’ya kadar Afrika’nın boynuzunun büyük bir kısmını kontrol eden İslami Mahkemeleri devirmesinin ardından Somali şiddetin pençesine düşmüştü. Ülkede 6 bin kişiyi hayatından eden şiddet onbinlercesini de evlerini terk etmek zorunda bıraktırmıştı.
Ramazanlarda iftar veren ve dar gelirliler için yiyecek paketleri dağıtan birçok hayırsever, neredeyse günlük olarak İslami Mahkemeler ve Etiyopya güçleri arasındaki çatışmalar yüzünden ülkeyi terk ettiler. Astronomik hesaplamalara göre Ramazan’ın ilk günü bu sene 1 Eylül’e geliyor. Yolcu ya da hasta olmayan Müslümanlar, güneşin doğuşu ve batışı arasında oruç tutuyorlar. Ramazanlarda zengin Müslümanların ve hayır kuruluşlarının, kutsal ay boyunca durumu olmayanlara iftar yemekleri düzenlemesi bir gelenek.

Kapalı camiler

Mogadişu’nun halkı için bu Ramazan çok öksüz geçecek zira şehrin büyük camilerinin neredeyse tamamı Etiyopya güçleri tarafından ya kapatıldı ya da işgal edildi. Hacı, göreli sakin Doğu Mogadişu’da iki caminin açılacağını söylüyor. Güney semti Wartijili’de birçok cami artan şiddet nedeniyle terk edilmiş durumda.

Haryali’deki Hadvoli Camisi, yakınlarda mevzilenen Etiyopya güçleri tarafından kapatıldı. İşgalci Etiyopya güçleri Ali Kamen semtinde Şeyh Abdi camisinin avlusunu toplama kampı olarak kullanıyor.

Yerel haklar grubunun yakın zamandaki araştırmasına göre Mogadişu’daki 48 cami işgalci Etiyopya güçlerinin süregelen şiddeti yüzünden kapalı durumda bulunuyor. Güneydeki Haden semtinde caminin yanında yaşayan Abdullah Salad, Somali’yi bekleyen öksüz Ramazanı şu ibret verici sözlerle anlatıyor: “Ali Sofi Camisi Mogadişu camileri için bir örnek. Eskiden cami, özellikle Ramazanlarda, fakirler için bir toplanma yeriydi. Onlar yiyecek ve yardım yapılırdı. Bu sene Ramazanda kimse bir şey alamayacak!”.

Kaynak: Time Türk

Hiç yorum yok: