İzleyiciler

Youtube ve Google'da Artık Özgürlük Dönemi Sona Eriyor

ABD’de bir mahkeme, YouTube’a sitedeki videoları izleyen milyonlarca kişi ile ilgili tüm bilgileri açıklaması emrini verdi.



HER ay 10 milyonun üzerinde kullanıcı tarafından ziyaret edilen dünyanın en popüler video paylaşım sitesi YouTube’ta artık özgürlük dönemi sona erdi. ABD’de bir mahkeme, YouTube’a sitedeki videoları izleyen milyonlarca kişi ile ilgili tüm bilgileri açıklaması emrini verdi.

Bu bilgiler arasında hangi videonun kaç kere, hangi tarihte izlendiği, saat kaçta izlendiği, varsa izleyenlerin kullanıcı adları ve kullanıcının IP numarası gibi kayıtlar var. Bu kararın arkasında Paramount Pictures, MTV, DreamWorks ve Nickelodeon’ı da elinde bulunduran medya devi Viacom’un YouTube’a açtığı dava var. Viacom, sitede 150 binin üzerinde telif yasalarına aykırı video bulunduğu gerekçesiyle geçen yıl YouTube’un sahibi Google’a 1 milyar dolarlık dava açmıştı. Davaya bakan yargıç Louis Stanton, YouTube’un erişim bilgilerinin Viacom’a verilmesini kararlaştırdı. Google ise toplam 12 terabayt büyüklüğündeki bu bilgilerinin aktarılmasının büyük zorluk olacağını savunuyor.

Kararın ardından sanal dünyada kişi haklarını koruyan dernekler bunun “özgürlüğe darbe” olduğunu belirterek, ayağa kalktı. Ancak şirket elde edeceği bu bilgileri sadece YouTube’a karşı mücadelesinde kullanacağını, kullanıcıların mahremiyetine saygı göstereceğini açıkladı. Bu kararın ardından Viacom isterse, hangi kullanıcının hangi videoyu seyrettiğini belirleyebilir. Ama kullanıcının adına ulaşmaları pek kolay değil. Her bilgisayara özel olan IP adresini ise genelde internet hizmeti veren şirketler belirliyor.

Dolayısıyla Viacom, bir IP adresi hakkında bilgi almak isterse servis sağlayıcı şirketi aramak zorunda. Bu kararın diğer şirketler için de geçerli olabileceği belirtiliyor.

YouTube’a ilk isyan Premier Lig için geldi

Amerİkan mahkemesi nin verdiği bu karar sonrası ilk başvuran ise İngiltere Premier Ligi yayıncı kuruluşu oldu. Maçların önemli anlarının YouTube’da yayınlanmasından şikayetçi olan şirket, Viacom davasında alınan sonuçların kendileri için de geçerli olması için mahkemeye başvurdu.

itibarhaber

Hiç yorum yok: