İzleyiciler

ABD Dünyayı Ateşe Verdi

 
Amerika Birleşik Devletleri'nin yıllık insan hakları raporunda yönelttiği eleştirilere karşılık olarak, Çin ABD'deki insan hakları ihlali iddialarını içeren kendi raporunu yayınladı.

Washington yıllık raporunda Çin'i insan haklarını sistematik şekilde ihlal eden ülkelerden biri olarak niteliyor.

Pekin ise ABD'nin, yüksek cinayet oranları ve cezaevi nüfusu gibi, kendi sorunlarına bakması gerektiğine işaret ediyor.

Çin'in insan hakları siciline ilişkin ABD'de gelen eleştirileri olağan olarak her seferinde reddetmesine rağmen, Çin cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun önümüzdeki ay yapacağı ABD ziyareti nedeniyle bu son atışma özel bir hassasiyet taşıyor.

Çin devlet haber ajansı Xinhua'nın bildirdiğine göre, Çin Devlet Konseyi tarafından Perşembe günü yayınlanan raporda, "ABD içinde ve dışında, insan haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini gösteren bir dizi olay" sıralanıyor.

Raporda, "Bundan önceki yıllarda olduğu gibi ABD Dışişleri Bakanlığı 190 ülke ve bölgedeki insan hakları durumuna işaret ediyor, fakat ABD'deki insan hakları ihlallerine sessiz kalıyor" ifadesi yer alıyor.

Çin'in raporu, insanların gizlice izlenmesi, polisin kötü muamele uygulaması, ırk ayrımcılığı ve kişilerin haksız mahkum edilmesi gibi hak ihlali iddialarına yer veriyor.

ABD'nin kendisini her zaman demokrasinin modeli olarak sunduğunu ve bu demokrasi modelini dünyanın her yerinde dayattığını belirten rapor, "Fakat gerçekte" diyor, "Amerikan demokrasisi sadece varlıklı kesime ait ve zenginler için bir oyun."

Washington da Çin'in sicili konusunda lafını esirgemiyor

Washington ise, Çarşamba günü yayınladığı yıllık insan hakları raporunda Çin'i aynı sertlikle eleştiriyor ve Pekin'in insan hakları sicilinin kötü olmaya devam ettiğini vurguluyor.

ABD Çin'de çok sayıda kişinin tutuklanmasını eleştiriyor

Rapor Çin hükümetini "ciddi ihlaller" ile suçluyor ve "tehdit oluşturduğu düşünülen kişilere karşı, hükümet ve güvenlik kurumlarının rahatsız etme, gözaltına alma ve hapse atma eğiliminin güçlendiğine" işaret ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda ayrıca, Çin'deki protesto hareketlerinde gözle görülür bir artış olduğuna işaret edilirken, bazı gösterilerin şiddet kullanılarak bastırıldığına dikkat çekiliyor.

ABD, Çin'in internette giderek artan şekilde sansür uygulamasını da eleştiriyor.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık insan hakları raporunda, Çin'deki hukuk reformunda kaydedilen olumlu gelişmelere, bireysel özgürlüklerin genişlemesine ve bazı dini faaliyetlerin güvence altına alınmasına da değiniliyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nde Çarşamba günü düzenlenen bir toplantıda, Doğu Asya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, Cumhurbaşkanı Hu Jianto'nun Nisan ayındaki Washington ziyareti sırasında, Çin lideri ile insan hakları ve dini özgürlükler konularında geniş çaplı bir fikir alışverişinde bulunmayı umduklarını söyledi.

Habervakti.com

 

Hiç yorum yok: